5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

Tillskott av 5-HTP kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. 5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Serotonin ombildas i sin tur vidare till melatonin, vilket bidra till bättre sömn. 

MM2000

399 kr

Köp produkt

Köp produkt

Mer information

5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

Tillskott av 5-HTP kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. 5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Serotonin ombildas i sin tur vidare till melatonin, vilket kan bidra till bättre sömn. 

Serotonin är en lugnande signalsubstans som bland annat reglerar humör, sömn, sexlust och aptit. Det reglerar även tarmarnas rörelser. För lågt serotonin kan orsaka depression, magbesvär, oro, ångest, ältande, raseri, överdriven irritation och oförmåga att kontrollera sitt humör. Vid t.ex långvarig stress, depression, ångest, PMS och IBS kan serotoninnivån vara låg.

Bildandet av serotonin börjar med aminosyran L-tryptofan som via ett enzym samt järn som hjälpämne ombildas till 5-HTP, som i sin tur sedan ombildas vidare till serotonin med hjälp av aktivt B6 (pyridoxal 5'-fosfat). Denna omvandling sker främst i matsmältningskanalen och nervsystemet. Över 80 % av kroppens serotonin återfinns i tarmarna.

Serotonin kan inte passera blod-hjärnbarriären varför man inte kan ta det som ett tillskott eller absorbera det serotonin som förekommer i livsmedel. 5-HTP däremot absorberas väl vid oralt intag och eftersom det kan passera blod-hjärnbarriären bidrar det till att öka serotoninhalten i hjärnan. 5-HTP i kosttillskott produceras från kärnorna till den afrikanska växten Griffonia simplicifolia.

Antidepressiva läkemedel (både TCA och SSRI) hämmar återupptaget av serotonin i nervceller vilket får som effekt att serotoninet stannar kvar längre i cellen. Dessa läkemedel ökar dock inte produktionen av serotonin.

5-HTP bör inte kombineras med antidepressiva läkemedel eller MAO-hämmare och kan inte heller rekommenderas under graviditet eller amning.

Näringsdeklaration

 

% RDI

1 kapsel innehåller:

   

C-vitamin (som askorbinsyra)

100 mg

125 %

Vitamin B6 (som pyridoxal 5'fosfat)

3 mg

 

5-Hydroxitryptofan

100 mg

 

Glycin

440 mg

 Övriga Ingredienser:
Vegetabilisk kapsel av cellulosa

Dosering:
1 kapsel, 1-3 gånger per dag. Intas bäst mellan måltider och gärna med lite kolhydrater, t.ex. juice. Den maximala dosen bör inte överstiga 300 mg per dag.

Användning:
Börja med 1 kapsel på morgonen på fastande mage vid oro och/eller dåligt humör. Om du främst vill ha hjälp med sömnen tar du kapseln på kvällen innan du ska sova istället. 5-HTP absorberas bäst tillsammans med lite kolhydrater men inte med protein, så inta det gärna med lite juice. Om du efter en vecka fortfarande känner oro, dåligt humör eller inte kan sova kan du prova med en högre dos, alternativt kombinera med (eller byta till) GABA eller Kavinace. För en del personer passar det bättre med L-tryptofan som är det metaboliska steget före 5-HTP. 5-HTP måste inte användas varje dag för att ha effekt utan kan användas i perioder när man känner sig nedstämd, orolig eller har PMS t.ex. Det går bra att kombinera 5-HTP med andra tillskott som tex GABA, L-Teanin, L-Tyrosin, B6, rosenrot och progesteronkräm. 

Storlek: 
60 kapslar:

Övrig information:
Denna produkt bör ej användas av gravida eller ammande. Denna produkt bör ej användas samtidigt som antidepressiva läkemedel eller MAO-hämmare. 5-HTP har dock en halveringstid (den tid efter vilken en given mängd av ett ämne har minskat till hälften av sitt ursprungliga värde) på ca 2-4 timmar. (1)

Förvaras torrt utom räckhåll för barn och husdjur. 

Referenser:
1) Turner EH, Loftis JM, Blackwell AD. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacol Ther. 2006;109(3):325-38.

Relaterade produkter/Tillbehör

 • B-Complex 12 - Thorne
  B-Complex 12 - Thorne

  B-Complex #12 kombinerar de båda aktiva formerna av vitamin B12 med ett komplett B-komplex.

  229 kr Köp produkt
 • Super EPA (omega-3) – Thorne
  Super EPA (omega-3) – Thorne

  Kosttillskott innehållande omega-3. Fiskoljan i Super EPA kommer från skyddat fiske av små fiskarter;sardiner, makrill och ansjovis, från södra ishavet. Denna fiskolja har renats genom en process som kallas molekylär destillation. 

  419 kr Köp produkt
 • Methyl B12 – Quicksilver Scientific
  Methyl B12 – Quicksilver Scientific

  Metylkobalamin i fosfolipider. Quicksilver Scientific's aktiva vitamin B12, metylkobalamin, i liposomal form ger ett mycket effektivt upptag. 

  729 kr Köp produkt
 • 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) – Thorne
  5-Hydroxytryptophan (5-HTP) – Thorne

  Tillskott av 5-HTP (5-hydroxitryptofan) kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. 5-HTP är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Serotonin ombildas i sin tur vidare till melatonin, vilket bidrar till bättre sömn. 

  399 kr Köp produkt
 • Deproloft-HF – Thorne
  Deproloft-HF – Thorne

  Deproloft-HF® är en produkt som på ett säkert och skonsamt sätt kan förbättra humör och kognition. Det kombinerar flera näringsämnen som t.ex. L-tyrosin, 5-HTP och PharmaGABA tillsammans med örter som rosenrot och rysk rot samt vitaminer som bland annat B12 och folat.

  629 kr Köp produkt
 • Kavinace 60 – NeuroScience
  Kavinace 60 – NeuroScience

  Kavinace är unikt utformad för att öka GABA-nivåerna -  kroppens eget naturligt lugnande medel. Kavinace lugnar ett överaktivt nervsystem som vid oro, ångest, irritation och/eller aggression vilket ibland även kan åtföljas av hjärtklappning. Kavinace stabiliserar humöret och kan även ge förbättrad kognition, ökad koncentrationsförmåga och stresstålighet. 

  449 kr Köp produkt
 • Kavinace Ultra PM – NeuroScience
  Kavinace Ultra PM – NeuroScience

  Kavinace Ultra PM hjälper vid sömnbesvär då den främjar GABA, serotonin och melatonin. Denna produkt används framförallt av de som lider av ångest och oro och inte kan somna eller vaknar under natten. 

  499 kr Köp produkt

Kommentarer

Inga kommentarer finns för tillfället.

Skriv din recension

5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

5-HTP 100 mg - Metabolic Maintenance

Tillskott av 5-HTP kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. 5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Serotonin ombildas i sin tur vidare till melatonin, vilket bidra till bättre sömn. 

Skriv din recension