DUTCH Cycle Mapping – könshormontest för kvinnor

DUTCH Cycle Mapping är ett laboratorietest som utvärderar kvinnans könshormoner. Detta könshormontest för kvinnor hjälper till att utvärdera hormoner under en fullständig menstruationscykel.

För vissa kvinnor är testning av reproduktionshormoner (progesteron, östrogen etc.) under en enda dag tillräckligt. I andra scenarier kan den kliniska bilden inte fångas ordentligt utan att man kartlägger hormonmönstret under hela menstruationscykeln. Det förväntade mönstret av hormoner visar relativt låga östrogennivåer tidigt i cykeln, en ökning kring ägglossningen och blygsamma nivåer under den senare tredje delen av cykeln (lutealfasen). Progesteronnivåer, å andra sidan, är relativt låga tills efter ägglossningen. Efter ägglossning ökar nivåerna (idealiskt > 10 gånger) och faller sedan tillbaka i slutet av cykeln. En störning i denna cykel kan leda till infertilitet eller hormonell obalans.

Denna profil hjälper till att utvärdera hormoner under en fullständig menstruationscykel. Nio riktade östrogen- och progesteronmätningar tillhandahåller viktiga detaljer om testpersonens hormonnivåer i de follikulära, ovulatoriska och luteala faserna i kvinnans cykel.

Detta test kräver inte en 24-timmars urinsamling, vilket gör det praktiskt och bekvämt för testpersonen att göra. Dessutom är urininsamlingar som sker över en period på 24 timmar ofta felaktiga eller ofullständiga, och volymen måste mätas exakt av testpersonerna. I stället rapporteras resultat per mg kreatinin med justeringar gjorda för kön, ålder, höjd och vikt, vilket ger en mycket stark korrelation med 24-timmarsvärden.

DUTCH Cycle Mapping kan kombineras med DUTCH Complete för en mer omfattande hormonpanel.

DUTCH Cycle Mapping kan ge värdefull information för:

 • Kvinnor som kämpar med infertilitet
 • Kvinnor utan menstruationer:
  – Delvis hysterektomi (äggstockar intakta men utan livmoder)
  – Mirena hormonspiral (ingen riktig menstruationsblödning på grund av hormonspiral, men har fortfarande hormonella symptom)
 • Kvinnor med oregelbundna cykler:
  – PCOS
  – Om lutealfasen skiftar från månad till månad
  – Om man inte är säker när man ska testa på grund av långa eller korta cykler
 • Kvinnor vars hormonella symptom tenderar att fluktuera under hela cykeln:
  – PMS, mellanblödningar, migrän etc.

Resultaten inkluderar:

 • Östrogen- och progesteronmetaboliter
 • Estradiol
 • Progesteron
 • Förhållandet mellan estradiol och progesteron

Viktig information för dig som behandlas med hormoner!

Även om testet kan vara behjälpligt för att övervaka hormonbehandling, så ger det inte tillförlitliga värden vid all typer av hormonbehandling, såsom exempelvis vid transdermal progesteronbehandling (t.ex. progesteronkräm). Se denna länk för mer information.

Övrig information

Typ av test: Torkat urinprov

Pris för test: 438,90 euro (EUR). På detta tillkommer 17 euro (EUR) för förbetald frakt av ditt prov till laboratoriet (du får en faktura från labbserviceföretaget).

Se exempel på labbtestrapport >>

Beställ här