Så här slipper du skadliga gifter och läkemedelsrester i ditt dricksvatten!


Visste du att ditt dricksvatten kan innehålla skadliga kemikalier och läkemedelsrester? Med hjälp av högkvalitativa vattenrenare som filtrerar bort dessa otrevligheter, så blir vattnet blir som ett kristallklart glaciärvatten efter rening.

Utöver farliga kemikalier, har flera studier påvisat att även läkemedelsrester förekommer i vårt dricksvatten. Under och efter användning utsöndras de flesta läkemedel från kroppen via urinen och avföringen och därför är avloppssystemen den största spridningsvägen för läkemedelsrester till miljön.

Läkemedlen är kemiskt stabila och reningsverken är inte byggda för att kunna ta emot läkemedlen. Läkemedelsresterna passerar därför reningsverken och följer med det utgående vattnet, utan att halterna minskas eller att deras egenskaper förändras i särskilt hög grad.

Vattenrenare som filtrerar bort toxiner

För att skydda sig mot att dessa farliga kemikalier och läkemedelsrester i våra kroppar via vårt dricksvatten, kan man använda bra vattenreningsprodukter som avlägsnar oönskade ämnen.

De bästa vattenfilter vi har hittat är de som använder den nya testvinnande vattenreningstekniken med mikrospiraler, som har tagit vattenrening till en helt ny nivå. Detta testvinnande filtermaterial tar bort mycket klor, klorföreningar, bakterier, virus, läkemedelsrester, kemikalier etc. Vattnet blir som ett kristallklart glaciärvatten efter rening.

Vattenreningsprodukter med mikrospiralfilter:


Vattenrenare GI vit

 


Vattenrenare för kökskranen


Mer vattenreningsprodukter inklusive vattenrenare och vattenfilter hittar du här.

Må-bra-tips till dig som är gravid eller ammar!


Må bra under graviditet och amningsstadiet

Under graviditeten och amningsstadiet har man inte bara sig själv att tänka på, utan även det lilla liv som växer i magen. Här kommer lite tips på kosttillskott och kroppsvårdsprodukter till dig som är gravid eller ammar.

Kosttillskott
Kroppen behöver näring för att fungera. Näringsbehovet varierar under livets olika skeenden och stadier.

Basic Prenatal – ett omfattande näringstillskott för gravida och ammande kvinnor. Av garanterat rena råvaror.

Omega-3 – essentiella fettsyror som behövs för utvecklingen av fostrets nervsystem samt har visats motverka förlossningsdepression hos mamman. Fiskoljan i Super EPA kommer från skyddat fiske av små fiskarter;sardiner, makrill och ansjovis, från södra ishavet. Denna fiskolja har renats genom en process som kallas molekylär destillation.

Fler kosttillskott för dig som är gravid eller ammar hittar du här.

Kroppsvårdsprodukter
Huden har förmågan att transportera in olika ämnen in i kroppen. Eftersom en del ämnen som vi applicerar på huden kan absorberas in i våra kroppar, är det viktigt att tänka på vad man smörjer på huden. Detta inte minst när man är gravid eller ammar, eftersom många kemikalier även kan påverka fostret/barnet.

Det är inte bara skadliga kemikalier som man bör vara försiktig med då man är gravid eller ammar, utan det finns även en hel del eteriska oljor som bör användas med försiktighet eller undvikas helt.

Kroppsvårdsprodukter för gravida och ammande. Kroppsvårdsprodukter som är skonsamma för dig som är gravid eller ammar hittar du här.

Badborstar med långa handtag hittar du här.

En artikel om hårfärgningsmedel och hur du kan färga håret utan otrevliga kemikalier hittar du här.

Välgörande ekologiska oljor för hud och hår!


I denna lilla guide tittar vi lite närmare på välgörande ekologiska oljor för hud och hår, så att du lättare ska kunna välja din personliga favorit som passar bäst för just dig och dina behov.

Underbara oljor – så näringsrika och välgörande för både hud och hår. Men vilken är bäst för mig och mina behov? Här hittar du lite information om några populära ekologiska oljor och deras olika användningsområden.

Nyponfröolja – cellregenererande och läkande

En torr, lättabsorberad olja som går snabbt in i huden. Nyponfröolja, eller nyponrosfröolja som en del kallar den, är särskilt lämpad för normal, mogen, skadad och känslig hud. På grund av dess cellregenererande egenskaper är nyponfröolja en populär anti-agingolja.

Nyponfröolja innehåller de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3, vilka stärker hudbarriären.
Det är den enda vegetabiliska oljan med naturligt innehåll av retinsyra (A-vitaminsyra), som hjälper till att behålla hudens elasticitet samt hjälper mot ålderstecken. Retinsyra kan skrivas ut av läkare för behandling av akne och solskadad hud.

Dess läkande egenskaper har gjort oljan uppskattad vid behandling av ärr, inklusive akneärr. Även om nyponfröolja kan vara välgörande på aknebenägen hud, kan det även vara bra att känna till att vissa individer har rapporterat att de upplever att aknebesvären förvärras när de använder denna olja.

Om du upplever att huden blir lite torr och fnasig av nyponfröolja, kan du blanda oljan med någon fetare olja såsom exempelvis mandelolja eller jojobaolja.

Jojobaolja – balanserande och fuktbevarande

Halvfet, lättabsorberad och mild olja, med en unik sammansättning. Jojobaolja är fuktbevarande, mjukgörande och skyddande samt gör huden underbart sammetslen. Den verkar också lugnande och balanserande på hudens talgproduktion, varför den passar till alla hudtyper, även fet och aknebenägen hud.

Ska man vara petig så är jojobaolja egentligen inte någon olja, utan består till stor del av flytande vaxämnen. Detta är också förklaringen till varför jojobaolja är mycket effektiv när det kommer till att hålla kvar fukt i huden.

Jojobaolja är även utmärkt för rengöring av huden, inklusive för att avlägsna make-up. För ansiktsrengöring smörjer du bara in lite olja i huden och torkar av med ekologiska bomullsrondeller eller en tygduk fuktad med varmt vatten.

Jojobaolja kan även användas som hårinpackning och hårbottenbehandling vid seborré och mjäll.

Mandelolja – mjukgörande och hudvårdande

En halvfet, mild och mjukgörande klassisk hud- och massageolja som passar alla hudtyper, inklusive till babyvård. Mandelolja innehåller E-vitamin och rikligt med omättade fettsyror, som är hudvårdande och mjukgörande. För en torrare och mer lättabsorberad ansikts- eller kroppsolja, så kan du blanda mandeloljan med torrare oljor, t.ex. nyponfröolja.

Mandelolja är även en populär olja för ansiktsrengöring, t.ex. vid borttagning av make-up. För ansiktsrengöring smörjer du bara in lite olja i huden och torkar av med ekologiska bomullsrondeller eller en tygduk fuktad med varmt vatten. Applicera gärna i hår och hårbotten för en närande inpackning.

Om du är allergisk mot mandlar, så kan du även reagera på mandelolja och då kan jojobaolja istället vara ett bra alternativ.

Arganolja – välgörande för hud och hår

En regenererande, halvfet olja som är bra till både till hud- och hårvård. Passar bra för såväl torr, skadad, mogen som känslig hud.

Arganolja är riklig på omättade fettsyror, framförallt oljesyra (omega-9) och linolsyra (omega-6), som gör huden mjuk och smidig. Den är också rik på skyddande antioxidanter, framförallt E-vitamin, samt olika växtsteroler, vilka är behjälpliga vid skadad och mogen hud. Arganolja absorberas snabbt av huden och kan används som den är eller kombineras med andra ekologiska oljor.

Denna mångsidiga olja gör under med ett torrt, skadat och flygigt hår. Arganolja är en fantastisk hårolja som skyddar, vårdar och ger håret lyster – häll ett par droppar av oljan i handflatan och stryk händerna över eller genom håret. På ett ögonblick har du ett sunt alternativ till silikondroppar. Du kan också använda arganolja som en hårinpackning eller massera in i hårbotten före schamponering.

 

 

Kokosolja – mjukgörande och antimikrobiell

En lättabsorberad olja som har mjukgörande och antimikrobiella egenskaper. Vidare har kokosolja en viss solskyddande effekt, med solskyddsfaktor (spf) på mellan 4-7.

Kokosolja kan ha en något uttorkande effekt och lämpar sig bäst på normal hud till fet hud. Oljan kan dock förvärra aknebenägen hud.

Denna mångsidiga olja innehåller bland annat laurinsyra och kaprylsyra, vilket är mättade fettsyror med antimikrobiella egenskaper. Detta gör kokosoljan till en mycket bra rengöringsolja, t.ex. för att avlägsna smuts eller make-up. För ansiktsrengöring smörjer du bara in lite olja i huden och torkar av med ekologiska bomullsrondeller eller en tygduk fuktad med varmt vatten.

Om du vispar kokosoljan när den är i sin fasta form, så får du ett underbart fluffigt body butter.

Oljan kan dessutom användas till hårvård – testa gärna att göra en hårinpackning med kokosolja för att nära en torr hårbotten.

Förutom att kokosolja är underbar att använda för kroppsvård, så är det en användbar olja för matlagning och kan även användas istället för smör på t.ex. kex eller bröd.

Kokosolja finns både med en naturlig kokosdoft och utan. Önskar man kokosolja utan doft ska man välja den som är deodoriserad.

Individer som är allergiska mot kokos kan även få reaktioner av kokosolja.


Förhoppningsvis har denna lilla guide gjort det lättare för dig att välja ut din personliga favorit! Fler oljor för hud och hår hittar du här.

 

Läckande tarm – så påverkas din hälsa!


Många hälsoobalanser beror på en skadad eller alltför genomsläpplig tarmslemhinna, så kallad läckande tarm. Låt oss titta lite närmare på hur detta kan påverka din hälsa och hur du kan komma tillrätta med en alltför genomsläpplig tarmslemhinna. 

Vad är läckande tarm?
En frisk tarmslemhinna fungerar som en skyddande barriär mellan tarminnehållet och blodomloppet, men under vissa omständigheter kan denna barriär skadas och bli alltför genomsläpplig. Denna ökade tarmpermeabilitet kallas även för läckande tarm.

Vid ökad tarmpermeabilitet, eller läckande tarm, så fungerar inte den skyddande tarmbarriären på ett tillfredsställande sätt. Istället för att bakterier, jästsvamp, osmält föda och andra skadliga ämnen passerar ut ur kroppen med avföringen kan de istället komma in i blodomloppet via tarmslemhinnan. Förutom att detta blir påfrestande för levern, så kan en alltför genomsläpplig tarmslemhinna även leda till en immunreaktion.

En skadad tarmslemhinna resulterar dessutom i att vi inte tar upp näringsämnena från födan och drycken vi konsumerar på ett optimalt sätt, vilket därmed kan resultera i näringsbrister och olika bristsymptom.

Exempel på hälsoobalanser och symptom associerade med en skadad tarmslemhinna:

 • Autoimmuna tillstånd (t.ex. Hashimotos tyreoidit, MS, reumatism, psoriasis)
 • Allergier (t.ex. födoämnesallergi, pollenallergi)
 • Neuropsykiatriska tillstånd (t.ex. ADHD och Aspergers syndrom)
 • Leverbelastning (t.ex. förhöjda levervärden, huvudvärk, trötthet)
 • Hudproblem (t.ex. eksem)
 • Nedstämdhet
 • Kronisk trötthet
 • Osteoporos (benskörhet)
 • Muskelkramper  (p.g.a. mineralbrist)
 • Nedsatt immunförsvar

Orsaker till läckande tarm:

 • Kostrelaterade orsaker som t.ex. celiaki eller mjölkproteinallergi alternativt överdriven sockerkonsumtion eller alkoholkonsumtion.
 • Förekomst av patogena mikroorganismer (t.ex. parasitinfektion) i tarmen och tarmdysbios (obalans i tarmmikrobiotan).
 • Näringsbrister, t.ex. vissa B-vitaminer och aminosyror (t.ex. L-glutamin).
 • Brännskador (näringsämnen som tarmen behöver är nödvändiga för läkningsprocessen).
 • Läkemedelsbehandling, framförallt NSAID (t.ex. ibuprofen), kortison och antibiotika.

Exempel på hur ett behandlingsupplägg kan se ut: 

 • Eliminera faktorer som orsakar läckande tarm*
 • Stöd matsmältningsfunktionen
 • Återställ en obalanserad tarmmikrobiota
 • Stöd tarmslemhinnan
 • Stöd levern

*Om detta inte är möjligt, t.ex. vid nödvändig läkemedelsbehandling, får man göra det bästa av situationen och stödja tarmslemhinnans integritet så gott det går.

Örter och kosttillskott vid skadad tarmslemhinna
Det finns en hel del medicinalväxter och näringstillskott som kan vara behjälpliga vid en läckande tarm.

Läs gärna på mer om:


Mer kosttillskott för tarmen hittar du här.


Gästbloggare:
Beatrice Wicklund
www.beatricewicklund.com

 

Så här kan du lindra pollenallergi!


Vad är är symptomen vid pollenallergi? Vilka pollen är det man reagerar på under de olika säsongerna? Vad kan förvärra respektive minska pollenallergibesvären?

Röda, kliande ögon, nysningar, nästäppa och rinnande näsa och ökad trötthet – pollenallergi kan vara väldigt besvärligt.

Symptomen som kännetecknar pollenallergi börjar under pollensäsongen, där björkpollen är vanligt på våren och gräspollen på sommaren. Vid allergi mot gråbopollen är det vanligt med besvär under sensommaren.

Är kroppen extra nedsatt, t.ex. på grund av stress eller dåliga livsstilsvanor kan besvären bli värre. Det positiva är att man kan stärka kroppen med olika kosttillskott och på så vis minska besvären.

Läs gärna på mer om:

Mer kosttillskott i denna kategori hittar du här.