Kosttillskott för stela och värkande leder!

Besväras du av stela och värkande leder? Här får du tips om kosttillskott för ledhälsa.

Rörelseapparaten
Ungefär halva kroppsvikten består av muskler och tillsammans med senor, skelett och leder brukar det kallas för kroppens rörelseapparat. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas rörelser i lederna och kroppen.

Kosttillskott och medicinalväxter
Precis som andra organ och funktioner i kroppen är rörelseapparaten beroende av näring för att fungera optimalt. Dessutom finns det en hel del medicinalväxter som kan vara fördelaktiga för lederna.

Läs gärna på om:

Populära produkter:

AR-Encap från Thorne är innehåller en unik immunstärkande sammansättning för bland annat ledhälsa. Kan även vara till nytta för dig som besväras av hälsporre.  AR-Encap innehåller bland annat MSM, glukosamin, boswellia och kurkumin och bromelain. Glukosamin har bevisad effekt mot ledbesvär. Kurkumin och boswellia ger stöd vid inflammatorisk respons.

 

Enzymeja från Holistic är ett kosttillskott med en speciell blandning av naturliga enzymer, näringsämnen och örter, som proteaser, peptidaser, serrazimes (serrapeptas), bromelain, MSM, kurkuminextrakt, boswelliaextrakt och kalcium.

Helaflex från Bringwell är ett växtbaserat läkemedel med djävulsklo som traditionellt används för att minska värk vid ledproblem (artros). Resultaten grundar sig på erfarenhet från långvarig användning.

 

Inflamino från Holistic är ett hypoallergent, vegetabiliskt näringstillskott baserat på rårisprotein som tolereras av de flesta, även personer med kraftig matallergi. Innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och medicinalväxter som t.ex. gurkmeja, boswellia och ingefära. Den har en neutral smak och fungerar utmärkt smoothies och för snabba mellanmål.

 

D, L-Phenylalanine (med B6) från Metabolic Maintenance. L-formen av fenylalanin bidrar till den normala produktionen av humörhöjande signalsubstanser i hjärnan som dopamin och noradrenalin. D-formen stödjer det normala blockerandet av ett enzym som förstärker smärtsignaler. Kombinationen av de två formerna kan bidra till att både höja humöret och minska värk.

Fler kosttillskott för lederna hittar du här.

Snygga blenders som effektivt mixar maten!

En mixer/blender av hög kvalitet är ett måste i ett välutrustat kök. Här hittar du några av världens bästa blenders och mixers med överlägsen funktion och som dessutom är snygga att ha framme.

Professional 750 Heritage från Vitamix tillhör den absoluta toppen bland marknadens höghastighetsmixers. Den har självrengöring och 5 olika programinställningar för smoothies, frysta efterrätter, varma soppor, såser och röror. Levereras med en BPA-fri kanna med som rymmer 2 liter i slitstark Eastman Tritan-sampolyester. Kopparfärg.

Designer 725 är Blendtecs absolut mest avancerade och starkaste blender/mixer med en så kallad SmartBlend-teknologi som kommunicerar med användaren när någonting inte riktigt stämmer. Designer 725 kan göra otroligt fina smoothies på kort tid, glass, juicer och till och med varma soppor med hjälp av friktionen som bildas. Rostfritt stål.

Vitamix Ascent A3500 är fantastisk funktionell mixer med stilren design som kommer med flera smarta tekniska lösningar. Mixern har självrengöring och en kontrollpanel med touchscreen (pekskärm) som är lätt att torka av. Den har 5 programinställningar för smoothies, frysta efterrätter, varma soppor, såser och röror. Levereras med en BPA-fri kanna som rymmer 2 liter. Borstat stål.

Personal Blender Glass från Tribest är en effektiv portionsmixer som är enkel att använda. Den är smart utformad med glasburkar som mixnings-, serverings- och förvaringskärl. Den rostfria stålklingan och behållare med härdat glas försäkrar att det finns noll matkontakt med plast. Med din personliga blender kan du mixa och förvara dina beredningar i samma behållare så att du slipper kladd och en massa krångel.

Fler blenders i olika prisklasser hittar du här.

Melatonin hjälper vid sömnproblem!

Melatonin är ett hormon som bildas i tallkottkörteln i hjärnan och upprätthåller vår cirkadiska rytm som styr när vi ska sova och vakna. Det går också att köpa på burk och är mycket populärt vid jetlag och insomningssvårigheter.

Sömnhormon
Melatonin är ett hormon som bildas i tallkottkörteln i hjärnan. Det hjälper till att reglera andra hormoner och det upprätthåller vår cirkadiska rytm som styr när vi ska sova och vakna. Det finns fler biologiska processer i kroppen som styrs av en cirkadisk rytm, som t.ex. menscykeln.

Detta hormon bildas endast i mörker. För mycket kraftigt ljus på kvällstid, eller för lite ljus på dagtid, kan rubba kroppens normala melatonincykel. Jetlag och nattskiftsarbete kan också störa den här rytmen och då kan små mängder melatonintillskott hjälpa till att återställa den.

Sömnhormonet ifråga hjälper även till att reglera utsöndringen av kvinnans reproduktiva hormoner vid rätt tidpunkt. Det bidrar till att avgöra när menstruationen ska inledas, frekvens och längd på menstruationen samt upphörandet av menstruation, d.v.s. menopaus.

En del forskare tror att sjunkande melatoninnivåer är relaterat till åldrande. Barn har nämligen de högsta uppmätta nivåerna av detta hormon nattetid.

Detta hormon bildas ur 5-hydroxitryptofan (5-HTP) som i sin tur bildas av tryptofan. Utöver att reglera den cirkadiska rytmen är melatonin en kraftfull antioxidant, har cancerskyddande egenskaper och stärker immunförsvaret.

Populära produkter:

 

Liposomal Melatonin från Quicksilver Scientific är melatonin i liposomal och flytande form. Ger 1 mg per dos.

Kavinace Ultra PM från NeuroScience främjar GABA, serotonin och melatonin. Denna produkt används framförallt av de som lider av ångest och oro och inte kan somna eller vaknar under natten. Innehåller 3 mg melatonin per kapsel samt även 5-HTP och 4-amino-3-fenylsmörsyra-HCl (4-amino-3-phenylbutyric acid HCl).

R.E.M. Maintenance från Metabolic Maintenance innehåller en kombination av ämnen som ger lugn, avslappning och bättre sömn, såsom melatonin, 5-HTP, inositol, glycin, magnesium och kalium. Detta tillskott är i pulverform som du lätt löser upp i vätska.

Magnesium Lotion Goodnight w/ melatonin från Ancient Minerals är en len och krämig lotion som innehåller melatonin, magnesium och MSM. Krämbasen består av ekologiskt sheasmör och kokosolja och absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna på huden. Produkten är parfymfri och innehåller inga otrevliga konserveringsmedel.

Fler produkter i denna kategori hittar du här.

GABA (gammaaminosmörsyra) lugnar vid oro och ångest!

Det finns en hel del kosttillskott som kan vara behjälpliga vid oro och ångest. Ett av dessa är GABA (gammaaminosmörsyra) som är den vanligaste hämmande signalsubstansen i centrala nervsystemet.

GABA, en förkortning av engelskans gamma-aminobutyric acid, på svenska gammaaminosmörsyra, är den vanligaste hämmande signalsubstansen i centrala nervsystemet.

GABA är kroppens mest lugnande signalsubstans. Som tillskott är GABA lugnande och passar bra för dig som känner dig mycket uppstressad, har svårt att tänka klart för att du känner dig så stressad, har problem med irritation eller raseriutbrott, ångest eller oro. Det kan hjälpa vid värk och ett överkänsligt nervsystem. Det kan även hjälpa vid PMS och om man har svårt att komma till ro inför sänggående. Är det själva insomningen som är problemet kan dock melatonin vara mer effektivt.

Det går bra att kombinera GABA med andra tillskott och progesteronkrämVitamin B6 och mineralämnet zink är hjälpämnen som behövs för att GABA ska kunna bildas. Glutamin, taurin och teanin kan också stimulera bildandet av GABA.

Populära produkter:

PharmaGABA-100 från Thorne är en naturlig form av GABA som produceras genom fermentering med samma lactobacillusorganism som används när man gör Kimchi. Innehåller 100 mg Gamma-aminobutyrinsyra per kapsel.

Liposomal GABA with L-Theanine från Quicksilver Scientific innehåller GABA kombinerat med teanin och fosfatidylkolin. Ger 250 mg GABA per dos.

PharmaGABA-250 från Thorne är en naturlig form av GABA som produceras genom fermentering med samma lactobacillusorganism som används när man gör Kimchi. Innehåller 250 mg Gamma-aminobutyrinsyra per kapsel.

GABA-750 från Metabolic Maintenance innehåller 750 mg GABA per kapsel. Det går bra att använda upp till 3000 mg (3 gram) GABA per dag. Det är inte beroendeframkallande. GABA kan kombineras med andra tillskott men bör inte användas samtidigt som sömnmedel eller benzodiazepiner. Vid kraftig överdosering (flera gram samtidigt) kan effekten bli motsatt, d.v.s. stimulerande istället för lugnande. Det går bra att öppna kapseln och blanda innehållet i ett glas vatten. På det här sättet kan du även dela upp mängden och använda en lägre dos om det skulle passa dig bättre.

Anxiety Control Metabolic Maintenance kan användas av dig som känner oro och ångest, lätt blir rädd eller stressad av för många intryck och som har svårt att sova. Produkten innehåller en kombination av lugnande ämnen som GABA, magnesium och glycin samt passionsblomma och gullviva. Glycin och L-glutamin bidrar till djupare sömn och motverkar uppvaknande under sömnen.

Fler kosttillskott i denna kategori hittar du här.

5-HTP (5-hydroxitryptofan) vid nedstämdhet!


Tillskott av 5-HTP kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. Det är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan.

Orsaker till nedstämdhet
Känslor av nedstämdhet är en naturlig del av livet. Ibland är det vissa händelser som gör att du känner dig nedstämd, men många gånger kan du vara nedstämd utan att det har hänt något särskilt. Nedstämdhet kan uppstå som följd av stress eller sömnbrist. Vissa kvinnor blir nedstämda dagarna före mens. Näringsbrister, t. ex. brist på vitamin B12, D-vitamin och omega-3 kan också ge upphov till nedstämdhet.

5-HTP höjer serotoninnivåerna
Tillskott av 5-HTP kan förbättra humöret och sömnen samt ge en känsla av lugn. 5-HTP (5-hydroxitryptofan) är det närmaste försteget till signalsubstansen serotonin och kan effektivt höja nivån av serotonin i hjärnan. Serotonin ombildas i sin tur vidare till melatonin, vilket kan bidra till en bättre sömn.

Serotonin är en lugnande signalsubstans som bland annat reglerar humör, sömn, sexlust och aptit. Det reglerar även tarmarnas rörelser. För lågt serotonin kan orsaka depression, magbesvär, oro, ångest, ältande, raseri, överdriven irritation och oförmåga att kontrollera sitt humör. Vid t.ex långvarig stress, depression, ångest, PMS och IBS kan serotoninnivån vara låg.

Bildandet av serotonin börjar med aminosyran L-tryptofan som via ett enzym samt järn som hjälpämne ombildas till 5-HTP, som i sin tur sedan ombildas vidare till serotonin med hjälp av aktivt B6 (pyridoxal 5′-fosfat). Denna omvandling sker främst i matsmältningskanalen och nervsystemet. Över 80 % av kroppens serotonin återfinns i tarmarna.

Eftersom serotonin inte kan passera blod-hjärnbarriären kan man inte inta det som ett tillskott eller absorbera det serotonin som förekommer i livsmedel. 5-HTP däremot absorberas väl vid oralt intag och eftersom det kan passera blod-hjärnbarriären bidrar det till att öka serotoninhalten i hjärnan. 5-HTP i kosttillskott produceras från kärnorna till den afrikanska växten Griffonia simplicifolia.

Antidepressiva läkemedel (både TCA och SSRI) hämmar återupptaget av serotonin i nervceller, vilket får som effekt att serotoninet stannar kvar längre i cellen. Dessa läkemedel ökar dock inte produktionen av serotonin.

Obs! 5-HTP bör inte kombineras med antidepressiva läkemedel eller MAO-hämmare och kan inte heller rekommenderas under graviditet eller amning.

Populära produkter:

5-HTP 100 mg från Metabolic Maintenance innehåller 100 mg 5-Hydroxitryptofan per kapsel samt även C-vitamin (som askorbinsyra), vitamin B6 (som pyridoxal 5’fosfat) och aminosyran glycin.

5-hydroxitryptofan från Thorne innehåller 50 mg 5-Hydroxitryptofan per kapsel samt även vitamin B6 (som pyridoxal 5’fosfat).

Deproloft-HF från Thorne kombinerar flera näringsämnen som t.ex. 5-HTP, PharmaGABA och L-tyrosin, tillsammans med örter som rosenrot och rysk rot samt vitaminer som bland annat vitamin B12 och folat.

L-Tryptofan från Metabolic Maintenance är av farmaceutisk grad och har genomgått tester för kvalitetskontroll som garanterar dess renhet och säkerhet. Produkten innehåller 500 mg L-tryptofan (som TryptoPure®) per kapsel samt även vitamin B6 (som pyridoxinhydroklorid)

Tryptofan är ett förstadium till både signalsubstansen serotonin och vitamin B3 (niacin/nikotinsyra). På den metaboliska vägen till att bli serotonin är den ett förstadium till 5-HTP. En del personer tycker att tryptofan fungerar bäst vid nedstämdhet, irritation eller oro och andra tycker att 5-HTP fungerar bättre. Eftersom järn krävs för omvandling av tryptofan kan 5-HTP vara mer effektivt för personer som har järnbrist.

Kavinace Ultra PM kan vara behjälplig vid oro, nedstämdhet och sömnbesvär då den främjar GABA, serotonin och melatonin. Denna produkt används framförallt av de som lider av ångest och oro och inte kan somna eller vaknar under natten. Innehåller 5-HTP, 4-amino-3-fenylsmörsyra-HCl (4-amino-3-phenylbutyric acid HCl) och melatonin.

Fler kosttillskott i denna kategori hittar du här.